vrijdag 22 november 2013

Nationaal rechts


Als ik deze term hoor denk ik in eerste instantie aan Geert Wilders en zijn PVV consorten. Maar na enig onderzoek ben ik een jaar geleden op een nog radicalere beweging gestuit, die nu zelfs nog het lef heeft gevonden om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Deze ‘partij’, bekend als de NVU (nationale volks-unie), wordt gekenmerkt wordt door agressie, neonazistische sympathisanten en ‘Stormfront’.

Geleid door Neerlands meest oncharismatische man, Constant Kusters, geïnspireerd door militarisme, traditie en hiërarchie, geeft hij regelmatig toespraken bij hun (NVU-) ‘demonstraties’ tegen de multiculturele samenleving, ‘de bron van alle wanorde in deze maatschappij’. Deze stroming wilt de immigratie stoppen, de Germaans-christelijke cultuur dominant houden en remigratie van criminele, illegale of werkloze ‘vreemdelingen’.

Puur en enkel omdat zij ‘vreemd’  zijn tegenover de gevestigde orde. Zij kennen andere normen en waarden. Een andere cultuur. Zij denken anders dan ‘wij’, de Nederlanders. Alsof wij Nederlanders überhaupt een imago hebben. Toen de Duitsers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ons land binnen vielen, waren er direct een handjevol machtsgieren die uit waren op meer. Gedreven door materialisme, orde en beheersing van mensen. Ironisch genoeg, de mensen die destijds hun Nederlandse ‘identiteit’ opgaven voor de Duitse bezetters, zijn nu de mensen die partijleden van de NVU inspireren. Hun zoektocht naar orde en hiërarchie zorgt voor frictie.

Ieder mens kent een andere cultuur. Ieder mens denkt anders, is in een andere familiesfeer opgevoed, is omringd door andere mensen met een ander gedachtegoed, en toch durven wij te impliceren dat wij een bepaalde cultuur hebben, en dat mensen uit een ander ‘land’ deze verstoren omdat zij niet dezelfde leefwijze hebben  Lees: land. Landen worden gekenmerkt door grenzen die wij mensen stellen of fysiek bouwen. Dat maakt ons ‘verschillend’. Wij mensen die uit een gebied komen zijn anders, omdat wij hier uit komen en zij uit daar. Zij zijn daarom anders, zeker in deze menselijke logica.

Vaak zien mensen als Geert Wilders hét probleem van de Nederlandse politiek. Maar wat nou als ik stel dat het probleem veel dieper ligt dan de PVV en haar naïviteit? Als je het probleem wilt oplossen, moet je niet de takken van een plant verwijderen, je moet het bij de wortels grijpen en eruit trekken. Nee, dit is niet de NVU en Constant Kusters.

Dit is het ontbreken van een collectief tegengeluid. Een collectief dat voor het tegengestelde streeft van hun wrok naar orde. De vrijheid van de mens, die niet constant beperkt wordt door procedures en regels. Om onze vrije wil weer te laten zegevieren en te behartigen.

Niet angst te zaaien en de mens in een nachtmerrie te laten leven, maar juist een droom te creëren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten